Gümüşhane 1 Şubesi

BİR BİLENLE BİLGE NESİL PROJESİ

“Bir Bilenle Bilge Nesil” Projesi ödülleri Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif SELVİ’nin katıldığı törende sahiplerini buldu

Gümüşhane Eğitim Bir-Sen öncülüğünde Genç Memur-Sen İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi kapsamında yapılan kompozisyon yarışması geniş katılımlı ödül töreni ile son buldu. Gümüşhane Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ödül törenine Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif SELVİ, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan ÇİMEN, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi DOĞAN, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit ATALAY, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin ATEŞ, Trabzon Memur-Sen İl Başkanı Mehmet KARA, Bayburt Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kenan TURAN, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Danışmanı Mustafa AYYILDIZ, eğitim kurumlarının yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Öğrenci, öğretmen ve velilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen programda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tüm şehitlerimizin ruhlarına hediye edilmek üzere Kur’an-ı Kerim tilaveti okunması sonrası proje ile ilgili konuşmalara geçildi.

Açılış konuşmasını “Bir Bilenle Bilge Nesil” Projesinin Koordinatörlüğünü üstlenen Eğitim Bir-Sen Gümüşhane Şube Başkan Yardımcısı Önder OĞUR;

Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi, Türkiye genelinde 81 ilde ve Bosna Hersek’te eş zamanlı olarak yürütüldüğünü, orta öğretim kurumlarındaki öğrencilerimize kitap okutmak, medeniyet mirasımızı özümsemiş ve hayata tatbik etmiş bir şuur oluşturma gayesi ile yola çıkmıştır. Projemizde ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazarlardan olan Mustafa KUTLU’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” adlı eserini öğrencilerimizle buluşturduk. Onlara yazarımızın ağzından ‘’Sabahı beklemeyiniz dostum geceden yola çıkınız. Sabaha doğru yürüyüp fecri başlatınız.’’ düsturunda rehber olduk. Unutmayalım bugün hala daha dünyanın en ücra köşelerinde bile atalarımızın medeniyet akidesi konuşuluyorsa bizimde medeniyet mirasımızı sahiplenip cihanşümul bir fikriyata haiz olma adına gayretlerimiz olmalıdır. Müslüman coğrafyanın yakılıp yıkıldığı bu devirde sadece eski günlere kaçmış Kehkeşanları anmakla yetinmeyip harekete geçip yeniden dirilmeli mazlum milletlerin umudu olmalıyız dedi. Oğur gelecek yıl yarışmanın tüm il geneline yayılacağını vurgulayarak konuşmasına son verdi.

Genç Memur-Sen Gümüşhane İl Başkanı Sultan AKYAZI konuşmasında;

Yetişmiş insan unsurunun eksikliğini çok fazla hissettiğimiz bir süreçle yüz yüzeyiz. Yarına dair bir iddiası ve hesabı olmayan, haz peşinde koşan, zahmetli ve derinlikli çalışmalardan uzak, kitlesel kalabalıklara dönüştük maalesef. Bu eleştirimiz sadece gençlerimize değil. En basitimize gelen işlerden birisi de gençlikten şikâyetçi olmak oldu. Sanki bu gidişatın, toplumsal sorunların, ahlaki meselelerin, ailelerde yaşanan sıkıntıların tek sorumlusu onlar. Yaşanan hadiseler karşısında suçlu aramanın yerine, çözümler üretmek, çareler aramak öncelikle gençlik safhalarını atlatmış düşünce üretebilen zihinlerin sorumluluğudur. Genç insanları eleştirmek yerine, onları geleceğe hazırlayacak nitelikli çalışmalar, projeler, faaliyetler üretmeye çalışmalı ve bu şiarla ufuk açıcı eylemlere girişmeliyiz. Bu hedeflerle yola çıkarak, gençliğimizde okuma heyecanı uyandırmak, onları hayatları üzerinde sorgulamaya yöneltmek amacıyla bu yarışmayı organize ettik. Genç Memur-Sen olarak, gençlerimizin geleceğe daha nitelikli hazırlamak adına bu çalışmalarımızı devam ettirmeye kararlıyız dedi.

Akyazı, projenin yürütülmesinde desteklerini esirgemeyen Gümüşhane Belediye Başkanı Sayın Ercan ÇİMEN’e, İl Milli Eğitim Müdürüne,  Memur-Sen İl Başkanına, Sağlık Sen İl Başkanına, Eğitim Bir-Sen Üniversite Temsilciliğine, kompozisyonların değerlendirmesini yapan jüri üyelerine, projede görev alan danışman öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür etti.

      Memur-Sen Gümüşhane İl Başkanı Musa UNCU konuşmasında;

 “İlim, İrfan ve Hikmet Yolunda Şuurlu Gençlik” düsturuyla bir aksiyon hareketine dönüşen Genç Memur-Sen’imizin geliştirmiş olduğu “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi benimsemiş olduğumuz mücadele kültürünün bir tezahürüdür. Bu proje, sadece atanmış değil, aynı zamanda adanmış öğretmenlerimizin öncülüğünde, ortaöğretim düzeyinde okumalar yaparak; genelde insanlık tarihinin birikimini, özelde ise medeniyetimizin mirasını sahiplenecek erdemli bir toplumun inşasında, öncü nesiller yetişmesini sağlayacaktır. Eminim bu çalışma genç yüreklerimiz için bir kıvılcıma ve medeniyetimizin ihyasında ve inşasında yer alacak öncü nesillerin ortaya çıkmasını vesile olacaktır dedi.

Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü Konuşmasında;

Çok metni bir kez okumak yerine bir metni çok okumanın ya da mümkünse bir ustayla birlikte okumanın ruhumuza bir derinlik kazandıracağı kanaatindeyim. Bu kapsamda okuma kültürünü geliştirmeye yönelik, şahsiyet inşasına önemli bir katkısı olan “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesinin bir metni çok okumaya ve bir rehber eşliğinde okumaya teşvik ettiği düşüncesindeyim.

Bu eksende Mustafa KUTLU da derinlemesine okunabilecek yazarlarımızdan birisidir. Kalemini toplumumuzun ve ruhumuzun en ince kıvrımlarına kadar ulaştırabilen bir yazardır. Mustafa KUTLU demek; taşra demektir, serin ikindi taşlıkları, yeni bir bahçe hayali, bozkıra keder harfleri gibi dizilen trenler demektir. O’na göre  “Şehrimizi tanımadan kendimizi, birbirimizi tanımak zordur. Hele sevmek büsbütün müşkül’dür.”

 

Eğitim Bir-Sen Gümüşhane Şubesinin öncülüğünde Genç Memur-Sen İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “Bir Bilenle Bilge Nesil” Projesi kapsamında Mustafa KUTLU’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” isimli kitabı üzerine yapılan kompozisyon yarışması ile ilgili konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif SELVİ;

“Geleceğe yön verecek olan gençlerin bilgili, kültürlü olabilmeleri için bol okuma yaparak yorumlayan, sorgulayan ve ülkenin önünde olabilecek tehlike ve tehditleri görme yetenekleri kazanacaktır.”  dedi. Selvi ayrıca, ülkeleri ayakta tutan temel unsurun bilgi olduğuna işaret ederek, dünyada yaşanan zulümlere karşı durabilecek bir neslin yetişmesi noktasında yapılan bu çalışmaların hızla devam etmesinin önemine değindi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan ÇİMEN yaptığı konuşmada, görev süresi boyunca Memur-Sen ile aynı saflarda yer aldığını ve yapılan tüm çalışmalara desteğini esirgemediğini vurgulayarak, bundan sonra da ortak akılla Memur’sen’in yaptığı tüm çalışmalara desteğini sürdüreceğini ifade etti. Ayrıca Çimen, gençlerin Gümüşhane’nin en büyük sermayesi olduğunu vurgulayarak, gençlerin gelişimi hususunda yapılacak olan bütün organizasyonlara tüm gücüyle katkı sağlayacağının sözünü verdi.

            Mustafa KUTLU’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” isimli kitabı ile ilgili “Bilinçli ve Şuurlu Gençlik” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Doç.Dr. Fatih YALÇIN;

            “Ya Tahammül Ya Sefer” hikayesinin bir neslin hikayesi olduğuna vurgu yaparak, Sezai Karakoç’un Masal şiirine ve Yahya Kemal’in Ezansız Semtler metnine göndermelerde bulundu. Yalçın, dava sahibi insanların dünyevi değerler karşısında yaşadıkları dönüşüme değinerek, genç kuşağın yaşanan hatalardan ders alarak geleceğe daha iyi hazırlanmaları gerektiğini ifade etti. Yarının dünyasında misyon üstlenecek gençlere bilginin yalnız başına katkı sağlamayacağını ifade eden Fatih YALÇIN, irfan ve hikmetten beslenmeyen bilginin dünyayı ne hale getirdiğini sözlerine ekledi.

            Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan ÇİMEN’in destekleri ile yapılan yarışmada 185 öğrenci tarafından yazılan kompozisyonların jüri tarafından değerlendirilmesi sonucu dereceye giren 10 öğrenciye verilen ödüllerle son bulan programda;

10-9 ve 8. olan öğrencilere mansiyon ödülü,  7-6-5 ve 4. olan öğrencilere bisiklet ödülü, 3. ve 2. olan öğrencilere çeyrek altın, 1. olan öğrenciye ise yarım altın ödülleri takdim edildi.

 

1. olan öğrencimiz Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi Merve Nur ŞANLI

2. olan öğrencimiz Türk Telekom Fen Lisesinden Süleyman KAAN TUĞ

3. olan öğrencimiz Kelkit Abdulhamit Han Anadolu İmam Hatip Lisesinden Feyza YILMAZ

4. olan öğrencimiz Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesinden Barış ATEŞ

5. olan öğrencimiz Kelkit 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinden Merve Nur BEKTAŞ

6. olan öğrencimiz Türk Telekom Fen Lisesinden Melisa AKSOY

7. olan öğrencimiz Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesinden Sudenaz TÜRKEL

8. olan öğrencimiz Kelkit Yaşar ve İrfani Doğan Mes. ve Tek. Anad. Lis. Mustafa KAZANCI

9. olan öğrencimiz Türk Telekom Fen Lisesinden Şule Meryem MERAL

10. olan öğrencimiz Türk Telekom Fen Lisesinden Fatma Nur DOĞAN